Φεβρουάριος : Τα φρέσκα υλικά του μήνα από την Αναστασία μας

Φεβρουάριος : Τα φρέσκα υλικά του μήνα από την Αναστασία μας

Φεβρουάριος : Τα φρέσκα υλικά του μήνα από την Αναστασία μας.

Πρωτομηνιά σήμερα και σκεφτήκαμε ότι η καλύτερη εισαγωγή στον νέο μήνα είναι γνωρίζοντας τα υλικά του. Αυτά που είναι πιο νόστιμα,

πιο θρεπτικά μα και στις καλύτερες τιμές. Αναζητήστε στα στις λαϊκές αγορές αλλά και στα ειδικά τμήματα των σούπερ μάρκετ και φυσικά

στα μανάβικα αλλά και τα ιχθυοπωλεία της γειτονιάς σας. Η δική μας συμβουλή είναι να εμπιστευτείτε τον επαγγελματία

που σας εξυπηρετεί γιατί γνωρίζει πολύ περισσότερα από εσάς.

Τον Φεβρουάριο βάζουμε στο καλάθι μας και μαγειρεύουμε τα εξής :

Λαχανικά : Αγκινάρες, αντίδια, μπρόκολα, παντζάρια, πράσα, ραδίκια, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανα, σέσκουλα,

σπανάκια αλλά και κουνουπίδι, μαρούλια, καρότα.

Τις αγκινάρες θα τις μαγειρέψουμε με αρακά. Τα αντίδια μαζί με τα ραδίκια, τα σπανάκια και τα σέσκουλα θα τα κάνουμε

ωραιότατες πιτούλες, ιδανικές για την αρχή της νηστείας της Σαρακοστής. Τα παντζάρια θα τα ψήσουμε στο φούρνο και θα τα σερβίρουμε

αντί για σαλάτα. Το ίδιο και τα λαχανάκια Βρυξελλών τα οποία όμως θα βράσουμε. Με τα πράσα θα φτιάξουμε νοστιμότατο πρασόρυζο.

Ενώ τα καρότα θα τα φτιάξουμε τουρσί για την Καθαρά Δευτέρα μαζί με τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια. Τα λάχανα και τα μαρούλια

είναι η ιδανική βάση για τις σαλάτες μας, στις οποίες θα προσθέσουμε ότι προστάζει η φαντασία μας.

Μυρωδικά : Άνηθος, μαϊντανός, σέλινο, φινόκιο.

Για τα μυρωδικά δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Ο άνηθος αγαπά το μαρούλι και τα πράσινα λαχανικά. Ο μαϊντανός πάει με τα λαδερά μας.

Το σέλινο είναι το ιδανικό ταίρι για τις φασολάδες μας, ενώ το φινόκιο δίνει το λεπτό του άρωμα στις σούπες μας.

Φρούτα : Πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ, μήλα, ξινόμηλα, ακτινίδια μα και περγαμόντο.

Τα φρούτα του Φεβρουαρίου δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Για το μόνο που ανυπομονώ να βρω είναι τα περγαμόντα

για να φτιάξω το αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού, το κορυφαίο όλων λικέρ με το απίστευτο άρωμα

αλλά και να αποξηράνω το ξύσμα του για να το έχω όλο το χρόνο για να αρωματίζω τα κέικ αλλά και το τσάι μου.

Ξηροί Καρποί και Δημητριακά : Σταφίδες, καρύδια, αμύγδαλα.

Όλα τους γνωστά και αγαπημένα και άκρως θρεπτικά.

Ψάρια, μαλάκια και όστρακα : Τσιπούρα, σαργός, κουτσομούρα, γόπα, μπαρμπούνι, λιθρίνι αλλά και γλώσσα, συναγρίδα, σφυρίδα,

παλαμίδα, σαφρίδια, λούτσος, σκορπίνα, μαρίδα, ψάρια για σούπα, χταπόδι, γαρίδε μα και καραβίδες, καλαμάρια, μύδια, στρείδια.

Από αυτά θα ψήσουμε τις τσιπούρες, τους σαργούς και τις μεγαλύτερες γόπες. Θα τηγανίσουμε τις κουτσομούρες, τις μικρότερες γόπες,

τα μπαρμπούνια, τα λιθρίνια, τις γλώσσες, τις παλαμίδες (αφού τις κόψουμε σε ροδέλες) και τις μαρίδες.

Συναγρίδες, σφυρίδες, λουτσοι, σκορπίνες και τα υπόλοιπα ψάρια θα γίνουν νοστιμότατη σούπα.

Οι γαρίδες και οι καραβίδες μας δίνουν υπέροχες μακαρονάδες. Τα χταπόδια και τα καλαμάρια θα μπουν στο τηγάνι για ένα νόστιμο

μεζεδάκι ή θα γίνουν κοκκινιστά με κάποιο ζυμαρικό (πέννες μα και μακαρονάκι κοφτό ή σπαγέτο, που σημαίνει μακαρόνια

που έχουν μαγειρευτεί μπλούμ, δηλαδή μέσα στην σάλτσα από το κρέας ή το θαλασσινό μας), ενώ τα όστρακα

θα έχουν περίοπτη θέση στο Σαρακοστιανό τραπέζι μας.

Φεβρουάριος : Τα φρέσκα υλικά του μήνα από την Αναστασία μας.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!