Φέτος βάφουμε αυγά με φυσικούς τρόπους από την Αναστασία

Φέτος βάφουμε αυγά με φυσικούς τρόπους από την Αναστασία

Φέτος βάφουμε αυγά με φυσικούς τρόπους από την Αναστασία μας.

Πάσχα. Ανάσταση, γιορτή, χαρά, φαγοπότι και… κόκκινα αυγά.

Κάθε χρόνο ο ίδιος προβληματισμός. Ωραία τα κόκκινα αυγά, γυαλιστερά και ελκυστικά.

Μήπως όμως βάζουμε πολλά χημικά στο πιάτο μας ; Και οι γιαγιάδες μας που δεν είχαν βαφές ; Πώς τα έβαφαν τα αυγά ;

Γιατί λοιπόν να μην επιστρέψουμε σε κάτι πιο αγνό ; Γιατί να μην βάψουμε τα αυγά μας με φυσικούς τρόπους ;

Σήμερα θα σας δείξουμε τον δικό μου αγαπημένο τρόπο για να βάψουμε αυγά.

Και αν και προτιμώ τα παραδοσιακά κόκκινα, θα σας δείξω πώς να βάψετε και μπλε και κίτρινα και πράσινα.

 

 

Πάμε να δούμε όλα τα μυστικά.

Κατ αρχήν, με εξαίρεση τα κρεμμυδόφυλλα, τα αυγά μας πρέπει να είναι άσπρα για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η διαδικασία είναι η ίδια για όλα τα χρώματα με μικρές διαφορές για τα κόκκινα αυγά.

Βάζουμε σε κατσαρολάκι νερό σε θερμοκρασία δωματίου, ξύδι (υπολογίζουμε 1 κ. γ. για κάθε αυγό), το τρόφιμο που θα μας δώσει το χρώμα και τα αυγά μας.

Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 12 λεπτά.

Μεταφέρουμε σε μπολ ή λεκανάκι και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 6 ώρες, ανάλογα με το πόσο έντονο θέλουμε το χρώμα.

Βγάζουμε τα αυγά από το υγρό, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και γυαλίζουμε με χαρτί κουζίνας βρεγμένο με λίγο λάδι.

Για κίτρινο βάζουμε 1/2 κ. γ. κουρκουμά (θα το βρείτε στο ράφι με τα μπαχαρικά) για κάθε αυγό.

 

 

Για μπλε βάζουμε 1 φύλλο από κόκκινο λάχανο για κάθε αυγό.

 

 

Για πράσινο ανακατεύουμε τα δύο παραπάνω και βάζουμε μισό φύλλο κόκκινο λάχανο με 1 κοφτό κ. γ. κουρκουμά.

 

 

Για κόκκινο αν επιλέξουμε τα παντζάρια η διαδικασία είναι λίγο διαφορετική. Ξεκινάμε ξεφλουδίζοντας και βράζοντας το παντζάρι μας, 1 μικρό ή μισό μεγαλύτερο κεφάλι για κάθε αυγό.

 

 

Κρατάμε το παντζάρι για φαγώσιμο, και αφήνουμε το ζουμί να κρυώσει τελείως.

Τότε ρίχνουμε τις φλούδες του, προσθέτουμε το ξύδι, τοποθετούμε τα αυγά και συνεχίζουμε κανονικά την παραπάνω διαδικασία.

Αν επιλέξουμε τα κρεμμυδόφυλλα για να βάψουμε τα αυγά μας, θα πάρουμε αρχικά καφέ αυγά. Βάζουμε αρχικά τις φλούδες στην κατσαρόλα μας.

Όσο πιο πολλές και πιο κόκκινα τα κρεμμύδια, τόσο πιο καλά. Ανάβουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το ξύδι.

 

 

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για τουλάχιστον 20 λεπτά. Σουρώνουμε, αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μετά κάνουμε τη διαδικασία που είδαμε παραπάνω, κανονικά.

Με τα κρεμμυδόφυλλα τα αυγά μας δεν γίνονται ακριβώς κόκκινα, σαν να τα έχουμε βάψει με μπογιά του εμπορίου, αλλά αρκετά πιο σκούρα. Βυσσινί – καφέ θα έλεγα.

Κάτι άλλο που συνηθίζει να κάνει η μάνα μου είναι να κόβει διάφορα φύλλα από τα λουλούδια της, να τα βάζει πάνω σε κάθε αυγό και να το τυλίγει πολύ σφιχτά με ένα κομμάτι τούλι ή παλιό καλσόν.

Με αυτόν τον τρόπο κάνει ωραία σχέδια στα αυγά της.

Και λίγα μυστικά ακόμα.

Πάντα βάφουμε τα αυγά φορώντας γάντια.

Τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να μην σπάσουν. Τουλάχιστον 12 ώρες εκτός ψυγείου.

 

 

Προτιμάμε μικρό κατσαρολάκι, τόσο όσο να χωράει ίσα ίσα τα αυγά που θα βάψουμε για να μην χρειαστεί να βάλουμε πολύ νερό και αραιωθεί το μείγμα μας.

Ότι και να επιλέξετε, εμείς θα σας ευχηθούμε καλό τσούγκρισμα και φέτος φάτε άφοβα αυγά.

Αφού θα είναι βαμμένα με βαφές που τρώγονται…

Φέτος βάφουμε αυγά με φυσικούς τρόπους από την Αναστασία μας.

Τις συνταγές της Αναστασίας και όλες τις ιδέες και τις προτάσεις της θα τις βρείτε στην κατηγορία μας εδώ (κλικ στον σύνδεσμο).

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!