Εναλλακτικά υλικά για να βγάλουμε την ζάχαρη από τη ζωή μας

Εναλλακτικά υλικά για να βγάλουμε την ζάχαρη από τη ζωή μας

Εναλλακτικά υλικά για να βγάλουμε την ζάχαρη από τη ζωή μας.

Σε συνέχεια του χθεσινού άρθρου του Άκη Πετρετζίκη σχετικά με την κρυμμένη ζάχαρη, σήμερα σας παρουσιάζουμε

τις εναλλακτικές που μας δίνει για βγάλουμε τη ζάχαρη από την καθημερινότητά μας.

Σίγουρα όλα αυτά που ακούμε για το τι μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης,

σε συνδυασμό με το ότι η ζάχαρη υπάρχει παντού ακόμα και σε τροφές που δεν το περιμέναμε ποτέ ότι θα τη συναντήσουμε

(όπως δημητριακά ή dressing σαλάτας), μας αποτρέπουν από το να συνεχίζουμε να την συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας.

Η ζάχαρη είναι λοιπόν ένας από τους βασικούς παράγοντες που προκαλούν παχυσαρκία, προβλήματα στα δόντια,

μα και πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες. Φαντάζομαι και εσείς -όπως και εγώ- ανακαλύπτετε συνέχεια εναλλακτικές γλυκαντικών

που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί της επεξεργασμένης ζάχαρης. Πάμε να ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στα θετικά αλλά και στα αρνητικά κάποιων από αυτών;

Μέλι και σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης

Θετικά

Το μέλι ή αλλιώς το νέκταρ των φυτών αποτελεί καλή πηγή βιταμινών μα και μεταλλικών στοιχείων, μια και περιέχει το σύμπλεγμα

των βιταμινών Β, σίδηρο, μαγγάνιο, κάλιο αλλά και σελήνιο, ενώ έχει αντισηπτικές μα και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Τα ένζυμα

που περιέχει φαίνεται να ενισχύουν το ανοσοποιητικό αλλά και το πεπτικό μας σύστημα. Μάλιστα, φαίνεται πως λόγω του ασβεστίου

που περιέχει, το μέλι βοηθάει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης μα και χαμηλής οστικής πυκνότητας.

Τα σιρόπια αγαύης αλλά και σφενδάμου έχουν σύσταση πολύ όμοια με αυτή του μελιού και περιέχουν και αυτά πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες,

βιταμίνες μα και μεταλλικά στοιχεία. Συγκεκριμένα το σιρόπι σφενδάμου περιέχει μαγγάνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο αλλά και κάλιο.

Παράλληλα, το σιρόπι αγαύης έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ενώ βοηθάει στο να μην ανεβαίνουν απότομα τα επίπεδα

σακχάρου στο αίμα. Μάλιστα φαίνεται να έχει αντιφλεγμονώδεις αλλά και αντιδιαβητικές ιδιότητες, ενώ περιέχει και πρεβιοτικά.

Λόγω της έντονης γλυκύτητας που έχουν και τα δύο, συνηθίζεται να προσθέτουμε πολύ λιγότερη ποσότητα από ότι όταν χρησιμοποιούμε επεξεργασμένη ζάχαρη.

Αρνητικά

Το μέλι περιέχει 322 θερμίδες και 80 γρ. σάκχαρα, το σιρόπι σφενδάμου περιέχει 260 θερμίδες και 58 γρ. σάκχαρα και το σιρόπι

αγαύης 307 θερμίδες και 68 γρ. σάκχαρα (στα 100 γρ.). Όπως καταλαβαίνετε, οι θερμίδες και τα σάκχαρα δεν είναι λίγα,

οπότε καλό είναι να καταναλώνονται και αυτά τα γλυκαντικά με μέτρο, όπως και η ζάχαρη.

Ζάχαρη καρύδας

Θετικά

Η ζάχαρη καρύδας, η οποία προέρχεται από τον κοκοφοίνικα, είναι και αυτή μια εναλλακτική η οποία έχει γίνει ευρέως

γνωστή τα τελευταία χρόνια και αυτό κυρίως επειδή εκτιμάται πως έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (35) από τη ζάχαρη (68),

αλλά και από το μέλι (68) μα και το σιρόπι σφενδάμου (63).

Αρνητικά

Φυσικά και δεν περιέχει τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει η ίδια η καρύδα, ενώ έχει 374 θερμίδες και 91 γρ. σακχάρων στα 100 γρ.

Παρά τον χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, δεν φαίνεται να έχει κάποια ουσιαστική διαφορά από την επεξεργασμένη ζάχαρη·

απλά φαίνεται να χρησιμοποιείται πολύ σε συνταγές αντί για επεξεργασμένη κρυσταλλική ζάχαρη, λόγω της παρόμοιας σύστασης.

Εναλλακτικά υλικά για να βγάλουμε την ζάχαρη από τη ζωή μας….

Ασπαρτάμη / Σακχαρίνη / Σουκραλόζη / Στέβια

Θετικά

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, ο μέσος Αμερικανός προσλαβάνει 350 θερμίδες ημερησίως μόνο από την κατανάλωση ζάχαρης.

Άρα, καλό είναι να χρησιμοποιεί εναλλακτικές ζάχαρης, οι οποίες δεν θα προσθέσουν στη διατροφή του τόσες πολλές θερμίδες.

Οι καλύτερες εναλλακτικές σε αυτήν την περίπτωση είναι οι μη θερμιδικές γλυκαντικές ύλες, όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη αλλά και η σουκραλόζη.

Χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα ζάχαρης σε αναψυκτικά, γλυκά, μπισκότα, ποτά, φάρμακα, μαρμελάδες μα και γαλακτοκομικά.

Η χρήση της στέβιας μάλιστα έχει γίνει ευρέως γνωστή κυρίως τα τελευταία χρόνια. Δεν αποδίδει και αυτή πολλές θερμίδες όπως,

και οι παραπάνω γλυκαντικές ουσίες, ενώ φαίνεται να μην αυξάνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η διαφορά της στέβιας

με όλα τα παραπάνω είναι η εξής: είναι φυσική γλυκαντική ύλη και προέρχεται από το φυτό Stevia rebaudiana.

Φαίνεται μάλιστα να έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες αλλά και αντιοξειδωτική δράση.

Αρνητικά

Καλό είναι να τσεκάρετε πάντα τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη και να μην καταναλώνετε παραπάνω από αυτό.

Σίγουρα οι γλυκακντικές ύλες πρέπει και αυτές να καταναλώνονται με μέτρο, και να ξέρετε ότι για αυτές γίνονται ακόμα σχετικές έρευνες.

Κάποιες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, όπως για παράδειγμα η ασπαρτάμη καλό είναι να μην χρησιμοποιείται

από άτομα που πάσχουν από φαινυλκετονουρία. Να ξέρετε ότι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη

αναγράφεται συνήθως στη συσκευασία του κάθε προϊόντος!

Τα επίπεδα παχυσαρκίας αυξάνονται συνεχώς και ένας από τους πολλούς λόγους είναι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης.

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να καταναλώνονται όλα με μέτρο και να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό

με τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά μας. Έτσι, λίγη ζάχαρη ή κάποιο γλυκαντικό δεν θα επηρεάσει αρνητικά

το βάρος μας ή ακόμα περισσότερο την υγεία μας! Φυσικά, σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης,

καλό είναι να τσεκάρετε με τον γιατρό σας ή κάποιον ειδικό επιστήμονα υγείας τι επιτρέπεται και τι όχι να χρησιμοποιήσετε.

Εναλλακτικά υλικά για να βγάλουμε την ζάχαρη από τη ζωή μας.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!