Είδη ζυμαρικών και μικρά μυστικά για το μαγείρεμα τους

Είδη ζυμαρικών και μικρά μυστικά για το μαγείρεμα τους

Είδη ζυμαρικών και μικρά μυστικά για το μαγείρεμα τους.

Μακαρόνια, ζυμαρικά, πάστα. Όπως και να τα πούμε το σίγουρο είναι ότι τα αγαπάμε πολύ. Αγαπημένο υλικό μικρών και μεγάλων.

Μέσα από αυτή την σελίδα έχουμε δει πάμπολλες συνταγές, ενώ δεν λείπουν σχεδόν από κανένα εβδομαδιαίο μενού.

Σήμερα λέμε να δούμε τα πιο δημοφιλή από αυτά, με τι ταιριάζει το καθένα αλλά και μικρά μυστικά που θα μας επιτρέψουν να τα φτιάξουμε πιο νόστιμα.

Ας τα δούμε αναλυτικά…

Spaghetti

Το γνώριζες ότι αυτά τα θαύματα της γαστρονομίας, που κατάγονται από τη Νάπολη, ονομάστηκαν έτσι (το 1842, από τον Antonio Viviani)

γιατί έμοιαζαν με μικρά κομμάτια σπάγκου; Σήμερα είναι, θα τολμούσαμε να πούμε, τα πιο δημοφιλή ζυμαρικά, και γιατί μαγειρεύονται γρήγορα

(ιδιαίτερα τα υπέρλεπτα Spaghettini, είναι έτοιμα σε 5’) και επειδή η απόλαυση της κάθε μπουκιάς τους,

που προϋποθέτει το αργό τύλιγμά τους γύρω από το πιρούνι, είναι μια μικρή ιεροτελεστία.

Φυσικά, τα Spaghetti οφείλουν τη δημοτικότητά τους και στο γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα ευέλικτα σε συνδυασμούς.

Ταιριάζουν και με σάλτσες ντομάτας, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε συνταγές ζυμαρικών χωρίς σάλτσα – π.χ. σε ένα πιάτο

κάτσιο ε πέπε (που σημαίνει, ουσιαστικά, τυρί και πιπέρι) ή με όστρακα και άλλα θαλασσινά.

Linguine

«Συγγενείς» των Spaghetti, δεδομένου του μεγάλου μήκους τους, από τη Γένοβα.

Επιδεικνύουν ένα μεγάλο ατού : χάρη στο πλατύ σχήμα τους, μπορούν να βρουν το ταίρι τους ακόμα και σε λεπτόρρευστες

σάλτσες (για παράδειγμα, σε σπιτικές πέστο ή σε ανάλαφρες σάλτσες λαχανικών), για τις οποίες λειτουργούν ως μια καλή βάση.

Farfalle

Το όνομά τους σημαίνει «πεταλούδες» και ο λόγος που βαφτίστηκαν έτσι είναι προφανής. Καθώς φτιάχνονται από ένα φύλλο ζύμης

που κόβεται σε τετραγωνάκια και «τσιμπιέται» στο κέντρο, έχουν μεγαλύτερο πάχος στη μέση και μικρότερο στις άκρες.

Χάρη στο ιδιαίτερο σχήμα τους, αφενός κρατούν τέλεια τις πλούσιες σάλτσες (π.χ. από ντομάτα ή τυρί) και αφετέρου

ξαφνιάζουν τον ουρανίσκο, φέρνοντάς τον σε επαφή με δύο διαφορετικές υφές στο ίδιο ζυμαρικό! Χρησιμοποίησε ελεύθερα τα Farfalle

και σε κρύες σαλάτες –για παράδειγμα με τυρί, ζαμπόν, ψιλοκομμένη πιπεριά και ντρέσινγκ από μαγιονέζα και μουστάρδα–

και σε κάθε πιάτο που θέλεις να «τιμήσουν» τα παιδιά. Όλα τα πιτσιρίκια λατρεύουν τα Farfalle, μάλλον από τη χαριτωμένη μορφή τους!

Fusilli

Μπορεί στα ελληνικά να τα ξέρουμε ως «βίδες», όμως αυτά τα ζυμαρικά, με ρίζες από την κεντρική και βόρεια Ιταλία,

χρωστούν το όνομά τους στην ανέμη όπου τα παλιά χρόνια τυλιγόταν το μαλλί.

Στο χαρακτηριστικό σπιράλ σχήμα τους, ωστόσο, δεν οφείλουν μόνο την ονομασία τους, αλλά και την ευελιξία τους στους συνδυασμούς.

Κι αυτό γιατί παγιδεύουν στο εσωτερικό τους ακόμα και την πιο ανάλαφρη σάλτσα, με αποτέλεσμα να δένουν

εξίσου επιτυχημένα με σπιτικές πέστο αλλά και με πλούσιες σος από ντομάτα ή τυρί.

Rigatoni

Κοντά ζυμαρικά, με σωληνωτό σχήμα και ρίγες στην επιφάνεια.

Τα Rigatoni εγκλωβίζουν κάθε σάλτσα, από την πιο λεπτόρρευστη (π.χ. με βάση τα λαχανικά) μέχρι την πιο πλούσια (όπως μια πληθωρική καρμπονάρα).

Χάρη στο σχετικά μεγάλο πάχος τους, έχουν καλό κράτημα στο βράσιμο ενώ βρίσκονται στο στοιχείο τους

σε συνταγές για γεμιστές πίτες ζυμαρικών καθώς και για ζυμαρικά φούρνου.

Penne

Επίσης με κοίλο εσωτερικό και μικρό μήκος, τα Penne είναι κοντινός συγγενής των Rigatoni, με τη διαφορά ότι το κόψιμό τους στις γωνίες

τα κάνει να μοιάζουν, πράγματι, με την άκρη της πένας! Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες : τα Penne Lisce, με τη λεία επιφάνεια

που χαϊδεύει τον ουρανίσκο και τα Penne Rigate, με τις χαρακτηριστικές ρίγες που προσθέτουν ενδιαφέρον στην υφή και την εμφάνιση ενός πιάτου.

Αν, δε, διαλέξεις τα τρίχρωμα Mezze Penne Tricolore, θα δημιουργήσεις ένα πιάτο-καλειδοσκόπιο γεύσεων και χρωμάτων.

Όπως και τα Rigatoni, ταιριάζουν και με ανάλαφρες και με πλούσιες σάλτσες, αλλά βρίσκουν το άλλο τους μισό σε μια σάλτσα αραμπιάτα ή στο ραγού.

Κοφτό

Ο πιο πιστός σύντροφος, από την οικογένεια των κοντών ζυμαρικών, για το χταποδάκι κατσαρόλας.

Το Κοφτό μακαρονάκι, ωστόσο, βρίσκει και άλλες χρήσεις στην κουζίνα, χάρη στο καλό κράτημα στο βράσιμο και την εξαιρετική υφή.

Μπορείς να το προσθέσεις σε μια σούπα λαχανικών ή στην κρεατόσουπα, αλλά και σε κρύες σαλάτες, π.χ. με ψάρι και μαγιονέζα.

Tortellini

Ενώ όλα τα ζυμαρικά αισθάνονται μοναξιά χωρίς, έστω, λίγο ελαιόλαδο και σκορδάκι, τα Tortellini, που γεννήθηκαν στην Ιταλία,

στην περιοχή της Emilia (και πιο συγκεκριμένα στην Bologna και τη Modena), αποτελούν μια ολοκληρωμένη γευστική πρόταση,

καθώς είναι γεμισμένα με υλικά όπως προσούτο ή τυρί.

Απλά επιλέγεις ανάμεσα στα Tortellini με Τυριά ή Tortellini με Prosciuto, τα βράζεις, πασπαλίζεις, αν θέλεις, με λίγο τριμμένο τυρί και απολαμβάνεις.

Είδη ζυμαρικών και μικρά μυστικά για το μαγείρεμα τους…

Lasagne

Είναι ουσιαστικά, ζυμαρικά σε μορφή φύλλου από ζύμη με αυγό (Lasagne Uovo), τα οποία κυκλοφορούν

και σε μια «πράσινη» εκδοχή με γεύση σπανάκι (Lasagne con Spinaci).

Είναι ιδανικά για συνταγές στο φούρνο, για παράδειγμα με μπεσαμέλ και λαχανικά, με κιμά και ντομάτα ή με μανιτάρια και κρέμα γάλακτος.

Επίσης, ταιριάζουν ιδιαίτερα σε ραγού με σάλτσα μπολονέζ. Τα πράσινα λαζάνια, ειδικότερα, αναδεικνύονται σε συνταγές

όπου πρωταγωνιστεί το κόκκινο ραντίτσιο, με το οποίο δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα γευστική αρμονία και χρωματική αντίθεση.

Canelloni

Υπάρχουν στην ιστορία της γαστρονομίας από αρχαιοτάτων χρόνων, καθώς ήδη οι μακρινοί μας πρόγονοι έφτιαχναν μια ζύμη

από σιτάρι, νερό και αλάτι, την οποία στη συνέχεια έκοβαν ορθογώνια και έκαναν ρολό. Τα  Canelloni είναι κοντινοί συγγενείς των Lasagne, μόνο που έχουν σωληνωτό σχήμα.

Ταιριάζουν ιδιαίτερα σε πληθωρικές συνταγές φούρνου, για παράδειγμα μπορείς να τα απολαύσεις γεμιστά με κιμά

ή με ρικότα και σπανάκι, και με μια επικάλυψη κόκκινης σάλτσας ή μπεσαμέλ.

Pappardelle

Αυτές οι πλατιές λωρίδες ζυμαρικών λειτουργούν ως ιδανική βάση για σάλτσες που ενσωματώνουν μπουκίτσες κρεάτος.

Μπορούν να βρουν το ταίρι τους σε πιάτα με κόκκινη σάλτσα και κεφτεδάκια, με κρέμα γάλακτος και κοτόπουλο, αλλά και σε ραγού.

Είναι υπέροχα και με σάλτσες από κρέμα γάλακτος και μανιτάρια πορτσίνι, ενώ μπορείς να τις προσθέτεις άφοβα, σπασμένες, ακόμα και σε σούπες ή σε πουρέ λαχανικών.

Tagliatelle

Οι Ταλιατέλες, που θυμίζουν τις παραδοσιακές μας χυλοπίτες, είναι πολύ δημοφιλείς στη βόρεια Ιταλία,

ιδιαίτερα με τυρί και βούτυρο ή με σπιτικές πέστο βασιλικού.

Με τραχύ και πορώδες φύλλο, ταιριάζουν εξίσου σε ελαφριές σάλτσες με λαχανικά ή με ντομάτα και μυρωδικά, αλλά και σε πιο πληθωρικά

πιάτα (π.χ. ραγού). Συνδύασέ τις άφοβα, για παράδειγμα, είτε με μια ανάλαφρη σάλτσα με γαρίδες και κολοκυθανθούς είτε με μια πλούσια και μεστή μπολονέζ.

Είδη ζυμαρικών και μικρά μυστικά για το μαγείρεμα τους.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!