Δάφνη – Ρίγανη και ματζουράνα – Θυμάρι – Μέντα και δυόσμος

Δάφνη – Ρίγανη και ματζουράνα – Θυμάρι – Μέντα και δυόσμος

Δάφνη – Ρίγανη και ματζουράνα – Θυμάρι – Μέντα και δυόσμος αλλά και βασιλικός.

Ποιες είναι οι ιδιότητές τους και τι μας προσφέρουν. Που ταιριάζουν να τα χρησιμοποιούμε, μας λέει η Αναστασία μας.

Δάφνη

Τα φύλλα της έχουν πικρή γεύση και περιέχουν ένα σύνολο αντιοξειδωτικών, μετάλλων και διαιτητικών ινών. Από τους καρπούς της

βγαίνει το δαφνέλαιο που ανακουφίζει από τους πόνους ρευματισμών και αρθρίτιδων και συμβάλει στην ενδυνάμωση των μαλλιών,

ενώ το τσάι από φύλλα δάφνης απαλύνει/κατευνάζει τον πόνο σε στομάχι ή λαιμό.

Συνήθως τα φύλλα δάφνης (φρέσκα ή αποξηραμένα), συμπληρώνουν γευστικά σούπες (π.χ. οσπρίων), μαγειρευτά-κοκκινιστά φαγητά,

λαδερά, μαρινάδες και σάλτσες, αλλά αφαιρούνται πριν το σερβίρισμα λόγω δύσκολα διασπώμενης υφής και έντονης πικρής γεύσης.

Ρίγανη και μαντζουράνα

Η μαντζουράνα, ένα συγγενικό της ρίγανης βότανο. Η ρίγανη είναι ένα αρωματικό, ελαφρώς πικρό βότανο που εμπεριέχει μεταλλικά στοιχεία,

βιταμίνες και πολυφαινόλες που προσδίδουν αντιοξειδωτική δράση. 1κ. γλυκού αποξηραμένη ρίγανη καλύπτει περίπου 8% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Κ.

Καρύκευμα σε κρέας, ψάρι, σε συνταγές με τομάτα, τοματοσαλάτες, ψητά λαχανικά, πατάτες, ομελέτα,

σάλτσες, ζυμαρικά και ως αφέψημα, σπανιότερα. Αρωματίζει επίσης, έλαια, ξύδια και τουρσιά.

Η μαντζουράνα, ένα συγγενικό της ρίγανης βότανο με παρόμοια γεύση, έχει συσχετιστεί με διευκόλυνση πέψης,

ρύθμιση της εμμήνου ρύσεως και καλύτερη διαχείριση σακχάρων αίματος.

Θυμάρι

Στα τρόφιμα κυρίως για γεύση, άρωμα και συντήρηση. Βασικό στοιχείο του που του προσφέρει τη γεύση είναι η ένωση θυμόλη.

Το αιθέριο έλαιο από τα φύλλα θυμαριού είναι συχνά το φυσικό “φάρμακο” για τον βήχα.

Μελέτες το αναδεικνύουν ως ένα φυσικό συντηρητικό τροφίμων, ακόμα και σε χαμηλές συγκεντρώσεις.

Μέντα και δυόσμος

Αν και συνήθως δεν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, τους αποδίδονται ευεργετικές ιδιότητες

καθώς περιέχουν ποικίλα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά.

Η μενθόλη στα φύλλα μέντας, της δίνει τις δροσιστικές της ιδιότητες και το αναγνωρίσιμο άρωμα, ενώ το έλαιο αυτής βελτιώνει

γαστρεντερικά συμπτώματα, την κακοσμία του στόματος καθώς και την ένταση των πόνων περιόδου. Ο δυόσμος λειτουργεί παρομοίως

και πέραν της συσχέτισής του με βελτίωση πεπτικών ενοχλήσεων, μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στις ορμόνες των γυναικών,

όπως μείωση ανδρογόνων π.χ. τεστοστερόνης και αύξηση ορμονών απαραίτητων για την ωορρηξία. Τα χρησιμοποιούμε φρέσκα

ή αποξηραμένα σε πράσινες σαλάτες, επιδόρπια, smoothies ακόμα και στο νερό για άρωμα καθώς και ως αφέψημα που δεν περιλαμβάνει καφεΐνη.

Βασιλικός

Τα φύλλα του παραπέμπουν γευστικά σε γλυκάνισο και αναδίδουν ένα άρωμα έντονο, πικάντικο και συχνά γλυκό, ανάλογα το είδος και την ποικιλία του.

Ο Βασιλικός Παρέχει φυτικές ενώσεις που έχουν αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ αποτελεί πηγή β-καροτενίου

(προ-βιταμίνη Α) και σημαντική πηγή βιταμίνης Κ. Εκχυλίσματα ή αιθέρια έλαια βασιλικού, όπου περιέχουν συμπυκνωμένες

ποσότητες φυτικών ενώσεων, μελετώνται ως αποτελεσματικά για την καταπράυνση γαστρεντερικών συμπτωμάτων (π.χ. ναυτίας, δυσπεψίας),

αντιμετώπιση τσιμπημάτων, διαχείριση στρες, πονοκεφάλων και βελτίωση επιπέδων σακχάρου αίματος.

Ο βασιλικός μπορεί να προστεθεί φρέσκος ή αποξηραμένος (όπου έχει συγκεντρωμένα και περισσότερα θρεπτικά συστατικά) σε σαλάτες,

σάλτσες/σος/dressing, σε αφεψήματα ή τσάι ή και σε κοκτέιλ. Τέλος, αποτελεί βασικό συστατικό του πέστο,

που μπορεί να συνδυαστεί με ζυμαρικά ή να χρησιμοποιηθείς σε σάντουιτς και τορτίγιες.

Δάφνη – Ρίγανη και ματζουράνα – Θυμάρι – Μέντα και δυόσμος αλλά και βασιλικός.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!