Αυγά μάτια και πατάτες τηγανητές η πρόταση της Αναστασίας μας

Αυγά μάτια και πατάτες τηγανητές η πρόταση της Αναστασίας μας

Αυγά μάτια και πατάτες τηγανητές η πρόταση της Αναστασίας μας για σήμερα.

Μέσα από αυτήν εδώ τη στήλη τέσσερα χρόνια έχουμε μοιραστεί κυριολεκτικά δεκάδες συνταγές. Από τις πιο εύκολες μέχρι τις πιο δύσκολες.

Και από τις πιο καθημερινές μέχρι τις πιο γιορτινές. Στόχος μας είναι να κάνουμε ακόμα και αυτούς που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με την κουζίνα

να αγαπήσουν το μαγείρεμα και να φτιάχνουν νόστιμα πιάτα για τους ίδιους και για τους αγαπημένους τους. Ένα από τα πρώτα αλλά και πιο αγαπημένα

φαγητά που φτιάχνουν ακόμα και οι πιο άπειροι μάγειρες είναι τα αυγά μάτια που συνήθως συνοδεύονται από πατάτες τηγανητές.

Και νομίζω ότι σήμερα ήρθε η ώρα να δούμε και μαζί πώς θα τα ετοιμάσουμε.

Ξεκινάμε με τα αυγά…

Υλικά  : 8 αυγά, 80 γρ. ελαιόλαδο ή βούτυρο, για το τηγάνισμα, ενώ για το σερβίρισμα  : αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, κέτσαπ,

μερικές φέτες ψωμί, ιδανικά φρυγανισμένο και φυσικά τυρί φέτα

Εκτέλεση

Σπάμε κάθε αυγό ξεχωριστά σε ένα καθαρό φλιτζάνι. Για την κάθε μερίδα, ζεσταίνουμε λίγο λάδι ή βούτυρο σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι

σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε προσεκτικά 2 αυγά και μαγειρεύουμε μέχρι να πάρουν τα ασπράδια λευκό χρώμα.

Γέρνουμε ελαφρώς το τηγάνι ώστε να συγκεντρωθεί σε μία πλευρά το λάδι και με ένα κουτάλι το μαζεύουμε και περιχύνουμε με αυτό

τα αυγά για να μαγειρευτεί και η πάνω επιφάνειά τους.

Αλατοπιπερώνουμε, τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το πολύ λάδι και σερβίρουμε. Μπορούμε από πάνω να ρίξουμε λίγη κέτσαπ

(εγώ δεν τρώω αυγά μάτια αν δεν τα καλύψω με κέτσαπ). Καθώς τρώμε σπάμε τον κρόκο με το φρυγανισμένο ψωμάκι μας.

Ας δούμε τώρα πώς φτιάχνουμε τηγανητές πατάτες. Νομίζω ότι εδώ το μυστικό είναι να είναι ομοιόμορφα κομμένες είτε σε ροδέλες είτε σε μπαστουνάκια.

Γιατί μόνο έτσι θα τηγανιστούν όλες το ίδιο και δεν θα έχουμε κάποιες ξεροψημένες και μερικές άλλες πολύ μαλακές. Για αυτόν τον λόγο προτείνουμε

να χρησιμοποιήσετε ξύλο κοπής. Επίσης αυτό που παίζει τεράστια σημασία είναι το είδος του λαδιού που θα χρησιμοποιήσουμε.

Όσο και αν ακούγεται περίεργο, το ιδανικό είναι το ελαιόλαδο. Τόσο λόγω γεύσης, κυρίως όμως γιατί αντέχει σε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες

από τα σπορέλαια χωρίς να διασπάται. Γι’ αυτό λοιπόν μόνο ελαιόλαδο όταν τηγανίζουμε πατάτες. Και αν έχετε κουζίνα υγραερίου, το γνωστό μας γκάζι

τότε να ξέρετε ότι εκεί θα τηγανίσετε τις πιο νόστιμες πατάτες. Όσο για αυτούς που θέλουν για πρώτη φορά να δοκιμάσουν να τις φτιάξουν πάμε να δούμε βήμα βήμα πώς θα το κάνουμε.

Υλικά : 2 – 3 πατάτες Νάξου ή Κύπρου, κομμένες για τηγανητές, αλάτι, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει καλά. Αλατίζουμε ελαφρώς τις πατάτες και τις ρίχνουμε στο τηγάνι

σε δόσεις, ώστε κάθε φορά να υπάρχει μόνο μία στρώση με πατάτες.

Τηγανίζουμε τις πατάτες μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα, αποσύροντας αν χρειαστεί νωρίτερα τις μικρότερες που ξεροψήνονται γρηγορότερα.

Τις μεταφέρουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί, αλατίζουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.

Σερβίρουμε σε πιατέλα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί ή περιχύνουμε με κέτσαπ.

Καλή σας όρεξη !!!

Αυγά μάτια και πατάτες τηγανητές η πρόταση της Αναστασίας μας για σήμερα.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!