Ασπρίζουμε – καβουρδίζουμε και κοπανάμε ξηρούς καρπούς

Ασπρίζουμε – καβουρδίζουμε και κοπανάμε ξηρούς καρπούς

Ασπρίζουμε – καβουρδίζουμε και κοπανάμε ξηρούς καρπούς με οδηγίες από την Αναστασία μας.

Ένα αγαπημένο υλικό πολλών συνταγών, συνήθως γλυκών, είναι τα αμύγδαλα. Στις περισσότερες όμως συνταγές,

θέλουμε τα αμύγδαλα ασπρισμένα, δηλαδή ξεφλουδισμένα. Σαν διαδικασία δεν είναι καθόλου δύσκολη.

Λίγο χρονοβόρα θα την έλεγα. Αλλά άκρως απαραίτητη για να έχουμε ωραία γλυκά.

Βράζουμε νερό σε κατσαρολάκι ενώ μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα αμύγδαλα. Μόλις ξαναρχίσει ο βρασμός κλείνουμε το μάτι.

Δεν τα βάζουμε να βράσουν με το νερό από την αρχή γιατί σκουραίνουν.

Τα αφήνουμε 1-2 λεπτά, χύνουμε το καυτό νερό και τα σκεπάζουμε με κρύο. Τα φλούδια φεύγουν τώρα εύκολα, μόλις τα τρίψουμε

με τα δάκτυλά μας. Αφήνουμε να στεγνώσουν. Για περισσότερο άρωμα τα στεγνώνουμε στο φούρνο για 10 λεπτά.

Όπως τα αμύγδαλα, έτσι και τα φιστίκια αλλά και τα φουντούκια σε πολλές συνταγές μπαίνουν ασπρισμένα.

Για να το κάνω αυτό απλώνω τους ξηρούς καρπούς σε ένα αντικολλητικό ταψάκι ή λαμαρίνα φούρνου και τους ψήνω για 10 – 15 λεπτά

στους 180 βαθμούς. Ώστε να στεγνώσουν μα και να ξεραθούν οι φλούδες τους. Τους βγάζω από το φούρνο και τους απλώνω σε ένα καθαρό πανί.

Κρατώντας το πανί με το χέρι μου πιάνω τους ξηρούς καρπούς , ώστε να μην καώ, ενώ τους τρίβω ελαφρά για να ξεφλουδίσουν.

Και αφού τα ασπρίσαμε, για να τα χρησιμοποιήσουμε σε αρκετές συνταγές πρέπει να τα καβουρδίσουμε. Όπως και με τα μπαχαρικά,

το καβούρδισμα αναδεικνύει τη γεύση καθώς και την ευωδιά των ξηρών καρπών. Το καβούρδισμα το κάνουμε, είτε στο φούρνο είτε σε αντικολλητικό τηγάνι,

αλλά ο φούρνος δίνει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Πάντα καβουρδίζετε σε μέτρια θερμοκρασία γιατί οι καρποί «αρπάζουν»

εύκολα αλλά και πικρίζουν, ενώ θα αποκτήσουν ένα ανοιχτό καστανό χρώμα.

Οι καβουρδισμένο ξηροί καρποί ταγγίζουν πιο γρήγορα και απορροφούν πιο εύκολα την υγρασία, γι’ αυτό να είστε ιδιαίτερα σχολαστικοί στη φύλαξή τους.

Με το καβούρδισμα ξεφλουδίζονται πανεύκολα, αν το απαιτεί η συνταγή, τρίβοντάς τους ανάμεσα στα δάχτυλά σας ή με μια πετσέτα.

ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Απλώνω ξεφλουδισμένους ξηρούς καρπούς σε ένα ταψάκι και τους ψήνω στους 180 βαθμούς στο γκριλ, μέχρι να αποκτήσουν

απαλό καφέ χρώμα μα και να σκορπίσουν το άρωμα τους. Ανακατεύω τακτικά κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ

Διαλέγω ένα αντικολλητικό τηγάνι και χωρίς λιπαρή ουσία καβουρδίζω τους ξηρούς καρπούς που θέλω, σε μέτρια φωτιά

ανακατεύοντας τακτικά. Προσοχή στο χρόνο, οι ξηροί καρποί αρπάζουν εύκολα στο τηγάνι.

Και φυσικά πρέπει στο τέλος να τα κοπανήσουμε. Το μπλέντερ ΔΕΝ είναι ιδανικός τρόπος για να πετύχουμε ομοιόμορφη ψίχα ξηρών καρπών,

μια και πολύ δύσκολα θα αποφύγουμε τη μετατροπή της σε βούτυρο ξηρών καρπών. Αν όμως η συνταγή θέλει ζάχαρη

ή αλεύρι ρίχνουμε λίγο από αυτό το υλικό στο μπλέντερ, ώστε να ετοιμάσουμε ένα ομοιόμορφο μίγμα. Για εμένα ο ιδανικός τρόπος είναι στο γουδί.

Μικρές μικρές ποσότητες και με γρήγορες κινήσεις. Για μεγαλύτερες ποσότητες προτιμώ το σπάσιμο με τον πλάστη.

Απλώνω τους ξηρούς καρπούς μου ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες, ενώ με τον πλάστη ασκώ δύναμη από πάνω, ρολάροντας έτσι ώστε

να σπάσουν οι καρποί μου. Προσέχω ωστόσο η επιφάνεια που ακουμπάω να είναι γερή έτσι ώστε να αντέξει τη δύναμη που βάζω στον πλάστη.

Γενικά επειδή οι ξηροί καρποί κατά το σπάσιμο βγάζουν το λάδι τους καλό είναι η διαδικασία αυτή να γίνεται όσο πιο γρήγορα

αλλά και με όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις είναι εφικτό.

Ασπρίζουμε – καβουρδίζουμε και κοπανάμε ξηρούς καρπούς με οδηγίες από την Αναστασία μας.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!