Αρνάκι με κουκιά και αγκινάρες αβγολέμονο η συνταγή

Αρνάκι με κουκιά και αγκινάρες αβγολέμονο η συνταγή

Αρνάκι με κουκιά και αγκινάρες αβγολέμονο η συνταγή της Αναστασίας μας.

Τα φρέσκα κουκιά είναι ένα τρόφιμο που δεν είναι και τόσο δημοφιλές. Ίσως επειδή κάποιοι έχουν ακούσει για άτομα που έχασαν

τη ζωή τους μετά από την κατανάλωση τους. Και είναι γεγονός αυτό. Μάλιστα και στη δική μου ευρύτερη οικογένεια έχει χαθεί άνθρωπος

από αυτή την αιτία. Αυτό όμως συνέβαινε περισσότερο τα παλιά χρόνια που πολύς κόσμος δεν γνώριζε ότι είχε έλλειψη ενζύμου G6PD.

Γιατί αυτό που δημιουργούσε το πρόβλημα δεν ήταν τα κουκιά αλλά η άγνοια της ιδιαιτερότητας στο αίμα συγκεκριμένων ατόμων.

Πλέον η εξέταση για την έλλειψη του συγκεκριμένου ενζύμου γίνεται με τη γέννηση του παιδιού και πρωτού αυτό βγει από το μαιευτήριο.

Γιατί μιλώντας από προσωπική εμπειρία αν κάποιος έχει αυτό το πρόβλημα τα κουκιά είναι το λιγότερο που πρέπει να προσέξει.

Υπάρχουν δεκάδες ουσίες που ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά και οι οποίες μπορούν να ΜΑΣ προκαλέσουν αιμόλυση.

Και λέω ΜΑΣ γιατί και εγώ ανήκω σε αυτή τη μερίδα των ατόμων που ζουν με αυτό.

Ωστόσο για την πλειοψηφία των ανθρώπων που μπορούν να τα καταναλώσουν άφοβα, πρόκειται για ένα πολύ νόστιμο τρόφιμο.

Ειδικά αν συνδυαστούν με κρέας αλλά και αγκινάρες, όπως η συνταγή που επιλέξαμε για εσάς μέσα από την ιστοσελίδα του περιοδικού olivemagazine.

Πιστεύω να με συγχωρήσετε που σας βάζω μια συνταγή που δεν έχω δοκιμάσει. Όμως υπάρχει σοβαρός λόγος υγείας που δεν το κάνω

και ότι έχω φτιάξει από το συγκεκριμένο site έχει βγει απίστευτα νόστιμο με αποτέλεσμα να το εμπιστεύομαι απόλυτα.

Ξεκινάμε λοιπόν…

Υλικά : 1½ κιλό σπάλα από αρνάκι, σε μερίδες, 1 κιλό κουκιά φρέσκα, 6 αγκινάρες, 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 2 κρεμμύδια ξερά,

5 κρεμμυδάκια φρέσκα, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο, ξύσμα από 1 λεμόνι αλλά και αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το αβγολέμονο : 2 – 3 κρόκους αβγών, ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού μα και 2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρέας σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε τα κρεμμύδια,

τα φρέσκα κρεμμυδάκια μα και το σκόρδο ενώ συνεχίζετε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμα μέχρι να μαραθούν.

Ρίχνετε ένα ποτήρι ζεστό νερό και σιγοβράζετε το φαγητό με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 1 ώρα περίπου.

Στο μεταξύ καθαρίζετε τα κουκιά και τα πλένετε πολλές φορές. Αν είναι μεγάλα και μεστά, τα ξεφλουδίζετε πρώτα και μετά τα πλένετε.

Καθαρίζετε και τις αγκινάρες, τις τρίβετε με λεμόνι και τις ρίχνετε σε αλατισμένο νερό με χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.

Ρίχνετε τις αγκινάρες, τα κουκιά αλλά και τον άνηθο (κρατάτε δυο τρεις κουταλιές της σούπας στην άκρη) στην κατσαρόλα

με το μισομαγειρεμένο αρνάκι, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν και τα λαχανικά.

Αν χρειαστεί, συμπληρώνετε με λίγο ζεστό νερό επιπλέον.

Όταν μαγειρευτεί το φαγητό χτυπάτε σε μπολ τους κρόκους με το χυμό λεμονιού μα και το κορνφλάουρ και ρίχνετε λίγο από το ζεστό ζωμό του φαγητού.

Προσθέτετε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα και την ανακινείτε χωρίς να ανακατέψετε και συνεχίζετε το βράσιμο για 2-3 λεπτά ακόμα.

Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, πασπαλισμένο με τον υπόλοιπο άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Αρνάκι με κουκιά και αγκινάρες αβγολέμονο η συνταγή της Αναστασίας μας.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!