Αγκινάρες αλά πολίτα η συνταγή μας σήμερα από την Αναστασία

Αγκινάρες αλά πολίτα η συνταγή μας σήμερα από την Αναστασία

Αγκινάρες αλά πολίτα η συνταγή μας σήμερα από την Αναστασία.

Αγκινάρες αλά πολίτα, τα λαδερό φαγητό της άνοιξης, γεμάτο λαχανικά μας κρατάει χορτάτους για ώρες και μαζί με φρέσκο ψωμί

στην λεμονάτη σάλτσα του είναι υπέροχο. Οι φρέσκιες αγκινάρες της εποχής με ενέπνευσαν για τη σημερινή συνταγή,

με τα γλυκά λαχανικά, το ντόπιο ελαιόλαδο αλλά και δεμένη σάλτσα του.

Κάθε πιάτο έχει μεγάλη ποικιλία από αγκινάρες, αρακά, καρότα, πατάτα κι όλα αυτά λουσμένη με την πλούσια λεμονάτη σάλτσα του.

Υλικά : 6 αγκινάρες καθαρισμένες μα και κομμένες στα δύο, 450 γρ αρακά κατεψυγμένο ή φρέσκο καθαρισμένο, 5 καρότα κομμένα

σε ροδέλες, 2 πατάτες κομμένες, 2 λεμόνια (το χυμό τους), 1 ΚΣ αλεύρι για τις αγκινάρες, 2 λεμόνια για τις αγκινάρες,

2 κγ κόρν φλάουρ, 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο αλλά και 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα,

5 – 6 ΚΣ ελαιόλαδο, ½ κγ αλάτι, 1/8 κγ πιπέρι

Εκτέλεση

Αρχικά καθαρίζουμε τις αγκινάρες αφαιρώντας με ένα μαχαίρι τα φύλλα τους. Ενδιάμεσα με μια κούπα λεμονιού, λεμονιάζουμε την αγκινάρα γιατί οξειδώνετε γρήγορα και μαυρίζει.

Όσο φτάνουμε προς το κέντρο δηλαδή την καρδιά της, τα φύλλα είναι πιο τρυφερά και βγαίνουν πολλά μαζί.

Εκεί θα δούμε τα μαλλιά της αγκινάρας τα οποία βγάζουμε με το μαχαίρι, κόβοντας τα κωνικά προς το κέντρο της.

Έπειτα καθαρίζουμε τον υπόλοιπο κορμό της (εκεί που βγάλαμε τα φύλλα, να φύγουν τα πράσινα, ξερά κομμάτια) μέχρι και το κοτσάνι.

Αν είναι μεγάλη η αγκινάρα την κόβουμε στα δύο κάθετα και την βάζουμε μέσα σε μεγάλο μπολ που έχουμε προετοιμάσει με νερό,

χυμό 2 λεμονιών καθώς και 1 κ. σ. αλεύρι. Σκεπάζουμε ανάποδα με ένα μικρό πιάτο για να μην προεξέχουν οι αγκινάρες από το νερό και μαυρίσουν.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε σε αυτή τα κρεμμύδια για 2 – 3 λεπτά σε δυνατή ένταση.

Βάζουμε τα καρότα και μετά από 2 λεπτά ρίχνουμε λίγο βραστό νερό (να καλυφθούν μέχρι τη μέση), μειώνουμε την ένταση της εστίας σε μέτρια,

ενώ αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά.

Βάζουμε τις αγκινάρες, ενώ συμπληρώνουμε νερό αν χρειαστεί, να βράσουν για 10 λεπτά και ρίχνουμε τον αρακά.

Αφήνουμε για ακόμα 15 λεπτά.

Τελευταίες βάζουμε τις πατάτες (κομμένες στα δύο ή τρία ανάλογα το μέγεθος τους) με το άνηθο, το αλάτι μα και το πιπέρι, τα αφήνουμε

να βράσουν οι πατάτες, να τις τσιμπάμε και να έχουν μαλακώσει, για περίπου 25 λεπτά. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά,

ενώ σε ένα ποτηράκι διαλύουμε σε χυμό 1 ½ λεμονιού το κόρν φλάουρ και το ρίχνουμε διάσπαρτα στην κατσαρόλα ανακινώντας την

από τα αυτιά και ανακατεύοντας απαλά με την κουτάλα.

Βάζουμε την κατσαρόλα πίσω στην εστία (δοκιμάζουμε και αν είναι καλό το λεμόνι και το αλάτι, διαφορετικά προσθέτουμε) και αφήνουμε να βράσει το φαγητό για 2 λεπτά.

Βγάζουμε το φαγητό από την εστία, το αφήνουμε να «σταθεί» για 10 λεπτά και σερβίρουμε παρέα με φρέσκο ψωμί.

Αγκινάρες αλά πολίτα η συνταγή μας σήμερα από την Αναστασία.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!