Αγαρ αγαρ: Τι είναι, πώς χρησιμοποιείται και η αγαπημένη μου συνταγή

Αγαρ αγαρ: Τι είναι, πώς χρησιμοποιείται και η αγαπημένη μου συνταγή

Αγαρ αγαρ: Τι είναι, πώς χρησιμοποιείται και η αγαπημένη μου συνταγή με αυτό.

Όσοι με παρακολουθείτε τακτικά θα έχετε διαπιστώσει ότι γενικά στην κουζίνα μου είμαι ανήσυχο πνεύμα.

Μου αρέσει να ψάχνω για νέες συνταγές και για υλικά και τεχνικές που δεν έχω ξαναχρησιμοποιήσει.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε φορά τα πειράματα μου στέφονται με επιτυχία. Γι αυτό και δεν ανεβαίνει κάθε συνταγή που δοκιμάζω να φτιάξω.

Όταν έφτιαξα το γλυκό νεράντζι θέλησα να φτιάξω και μια μικρή ποσότητα με στέβια μιας και εκείνο το διάστημα έπρεπε να απέχω από τη ζάχαρη.

Διάβασα όμως (και αλήθεια είναι) ότι η τα γλυκά με στέβια δεν πήζουν όπως με τη ζάχαρη και ότι χρειάζεται η προσθήκη κάποιου επιπλέον πηκτικού παράγοντα.

Αρχικά σκέφτηκα να βάλω ζελατίνη. Όμως το υλικό αυτό προέρχεται από το συνδετικό ιστό των ζώων. Άρα δεν είναι νηστίσιμο.

Οπότε τι να το κάνω ένα γλυκό του κουταλιού που δεν τρώγεται όλο το χρόνο; Έτσι μετά από ψάξιμο βρήκα το αγαρ αγαρ.

Το αγαρ αγαρ είναι μια εντελώς άγευστη υπόλευκη σκόνη που μας δίνει περίπου το ίδιο αποτέλεσμα με τη ζελατίνη, ενώ είναι 100% φυτικό αφού προέρχεται από φύκια.

Και λέω ΠΕΡΊΠΟΥ το ίδιο αποτέλεσμα με τη ζελατίνη γιατί ναι μεν πήζει το υγρό στο οποίο προστίθεται, ωστόσο αποκτά μια ελαφρώς πιο κρεμώδη υφή.

Το βρίσκουμε πολύ εύκολα στα ράφια των σούπερ μάρκετ με τιμή περίπου στα 3€ τα 25 γραμμάρια.

Η ποσότητα που χρησιμοποιούμε εξαρτάται από το πόσο δυνατό είναι αλλά και από το τι ακριβώς θέλουμε να φτιάξουμε.

Διαβάζουμε πάντα τη συσκευασία. Συνήθως είναι 3 κοφτά κουταλάκια του γλυκού για κάθε λίτρο υγρού.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ!!! Η ποσότητα που γράφει στη συσκευασία είναι για να φτιάξουμε ζελέ που στέκεται.

Αν θέλετε απλά να βοηθήσετε κάποιο υγρό να γίνει πιο πυκνό πρέπει να βάλετε πολύ λιγότερο.

Διαλύεται πάντα σε κάποιο υγρό, το οποίο έρχεται σε θερμοκρασία βρασμού.

Μόλις αρχίσει να βράζει απλά σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως για να δούμε το πόσο έπηξε.

Αυτό θα έλεγα ότι είναι το μειονέκτημα του μέχρι να το μάθεις. Ότι το αποτέλεσμα φαίνεται αφού κρυώσει τελείως.

Όμως έχει το πλεονέκτημα ότι αν κάτι δεν σου αρέσει μπορείς να το ξαναβράσεις όσες φορές χρειαστεί για να το διορθώσεις.

Αν σου βγει πολύ στερεό, προσθέτεις νερό ή κάποιο άλλο υγρό. Αν βγει πολύ νερουλό, προσθέτεις λίγο ακόμα αγαρ αγαρ.

Πώς χρησιμοποιείται τώρα στην πράξη ;

Ο πιο νόστιμος τρόπος είναι να φτιάξεις ζελέ από το νερό στο οποίο ζεμάτισες τα φρούτα για να φτιάξεις μαρμελάδα.

Το δοκίμασα όταν έφτιαξα μαρμελάδα φράουλα και έγινε το πιο νόστιμο ζελέ που έχω φάει ποτέ.

Απλά φύλαξα και μέτρησα το νερό στο οποίο ζεμάτισα τις φράουλες.

Το έβαλα σε κατσαρόλα, πρόσθεσα λίγη ζάχαρη με το μάτι, δοκιμάζοντας έτσι ώστε το νερό μου να μην είναι ξινό και πρόσθεσα 3 κοφτά κουταλάκια του γλυκού

αγαρ αγαρ για κάθε λίτρο φραουλόνερου. Το έβαλα στο μάτι σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση.

Το μοίρασα σε ποτήρια και το άφησα να κρυώσει τελείως και να πήξει. Η μυρωδιά και η γεύση του ήταν απίθανη!!!

Καμία σχέση με το ζελέ του εμπορίου. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω να φτιάξω και με χυμό φρούτων, σκέτο ή αραιωμένο σε νερό.

Πιστεύω ότι θα είναι πολύ εύκολο και νόστιμο.

Επίσης σε πολύ μικρή ποσότητα μπορεί να μας βοηθήσει να δέσουν πιο εύκολα οι μαρμελάδες μας.

Σε αυτή την περίπτωση δεν θέλει πάνω από 1/3 κουταλάκι του γλυκού για κάθε κιλό φρούτων.

Αν φτιάξετε κάποιο γλυκό του κουταλιού και σας μείνει στο τέλος σιρόπι στην κατσαρόλα, μπορείτε με την προσθήκη ελάχιστου αγαρ αγαρ,

αφού το φέρετε σε βρασμό να το μετατρέψετε σε μαρμελάδα. Το δοκίμασα με το νεράντζι και μου βγήκε πολύ καλή.

Υ.γ. Το νεράντζι με τη στέβια δεν έγινε ποτέ γλυκό του κουταλιού.

Για να μην το πετάξω, έλιωσα με το ραβδομπλέντερ τα νεράντζια και αφού πρόσθεσα λίγο ακόμα αγαρ αγαρ το μετέτρεψα σε γλυκά ζελεδάκια, σαν καραμέλες, με στέβια.

Αγαρ αγαρ: Τι είναι, πώς χρησιμοποιείται και η αγαπημένη μου συνταγή με αυτό.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!