5 συνταγές με ψάρι για την Κυριακή των Βαΐων που είναι αύριο

5 συνταγές με ψάρι για την Κυριακή των Βαΐων που είναι αύριο

5 συνταγές με ψάρι για την Κυριακή των Βαΐων που είναι αύριο, Κυριακή 12 Απριλίου 2020.

Ποια θα διαλέξεις για το μεσημεριανό τραπέζι;

Παραδοσιακά και εν μέσω της νηστείας, η Κυριακή των Βαΐων είναι μια ευκαιρία για όσους απέχουν από τα ζωικά προϊόντα να ενισχύσουν τον οργανισμό με τις απαραίτητες πρωτεΐνες

ώστε εκείνος να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο υπόλοιπο της νηστείας.

Είτε νηστεύεις είτε όχι, όμως, η Κυριακή των Βαΐων είναι συνδεδεμένη με το ψάρι μα και το ξεχωριστό αυτό τραπέζι δε θα μπορούσε να έχει πρωταγωνιστή κάτι άλλο.

Παρακάτω θα βρεις 5 συνταγές με ψάρι για την Κυριακή των Βαΐων που μπορείς να δοκιμάσεις.

Λαβράκι στη λαδόκολλα

Υλικά : 2 λαβράκια, φιλέτα (250-300 γρ./ φιλέτο), αλάτι, 1 κ. σ. κόκκους πιπεριού, ροζ + έξτρα, για το σερβίρισμα, 4 φύλλα κάππαρης, + έξτρα, για το σερβίρισμα

αλλά και χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο

 Για το σερβίρισμα

  • 1 φινόκιο
  • 1 κολοκυθάκι
  • 1/2 μπρόκολο

Εκτέλεση :

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Ανοίγουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας και τοποθετούμε τα φιλέτα.

Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και πασπαλίζουμε με το ροζ πιπέρι ενώ μεταφέρουμε τα φιλέτα λίγο πιο κάτω από το κέντρο της λαδόκολλας, το ένα δίπλα στο άλλο,

με το δέρμα προς τα κάτω, και βάζουμε 2 φύλλα κάπαρης πάνω από κάθε φιλέτο. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.

Αλείφουμε τις άκρες της λαδόκολλας με νερό και διπλώνουμε τη λαδόκολλα πιέζοντας καλά τις άκρες της. Μεταφέρουμε με προσοχή σε ένα ταψί και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.

Ανοίγουμε με προσοχή τη λαδόκολλα και σερβίρουμε με έξτρα φύλλα κάπαρης και ροζ πιπέρι. Προαιρετικά σερβίρουμε με ψητά λαχανικά της αρεσκείας μας.

Σαρδέλες ψητές

Υλικά : 1 κιλό σαρδέλα, 6 κ. σ. κρασί λευκό, 4 κ. σ. χυμό λεμονιού, 6 κ. σ. ελαιόλαδο, 1 1/2 κ. γ. αλάτι αλλά και 1 κ. γ. πιπέρι, 1 κ. γ. ρίγανη, 3 σκ. σκόρδο, κομμένες σε φέτες

Για το σερβίρισμα : 1 ντομάτα, κομμένη σε κυβάκια, μαϊντανό, ψιλοκομμένο μα και 1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες, πιπέρι

Εκτέλεση :

  • Καθαρίζουμε τα ψάρια. Με ένα μαχαίρι (από τη μεριά που δεν κόβει) αφαιρούμε τα λέπια. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τα κεφάλια κόβοντας λοξά προς την κοιλιά με ένα κοφτερό μαχαίρι. Σχίζουμε την κοιλιά μέχρι την ουρά και αφαιρούμε τα εντόσθια και το κεντρικό κόκαλο. Τα ψάρια θα πρέπει να παραμένουν ενωμένα στη ράχη. Εάν δεν θέλετε να τα καθαρίσετε εσείς, μπορείτε να το ζητήσετε από τον ιχθυοπώλη σας.
  • Ξεπλένουμε τα ψάρια κάτω από τρεχούμενο νερό και αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το κρασί, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Βάζουμε τα ψάρια σε ένα ταψί, τα πασπαλίζουμε με τη μαρινάδα, και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 30 λεπτά εκτός ψυγείου.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Μοιράζουμε τις φέτες σκόρδου πάνω στις σαρδέλες και τις ψήνουμε για 30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και βγάζουμε τις φέτες σκόρδου.
  • Τις σερβίρουμε ζεστές, με τη ντομάτα, τον μαϊντανό, τις φέτες λεμονιού μα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σολομός με λαχανικά στον φούρνο

Υλικά : 1 κρεμμύδι, 1 φινόκιο, 1 πιπεριά πράσινη, 1 πιπεριά κόκκινη, 1 πιπεριά κίτρινη, 1 – 2 κ. σ. ελαιόλαδο, 1 σκ. σκόρδο αλλά και 1 κ. σ. θυμάρι

50 γρ. σάλτσα σόγιας, 1 κ. σ. ζάχαρη κρυσταλλική, 1 κ. σ. μέλι, 2 κ. σ. πάπρικα, καπνιστή, 1 κ. σ. ρίγανη, ξερή, χυμό λάιμ, από 1 λάιμ καθώς και 1 κιλό σολομό, φιλέτο με δέρμα

Για τη σάλτσα : 1 μάνγκο, 1 αβοκάντο, 1/2 ματσάκι κόλιανδρο, 1 πιπεριά τσίλι, αλάτι, πιπέρι καθώς και 1 – 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα : 1 κ. γ. ελαιόλαδο μα και πιπέρι

Εκτέλεση :

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε τέσσερα κομμάτια και χωρίζουμε τα φύλλα του.
  • Κόβουμε το φινόκιο σε τέσσερα κομμάτια, αφαιρούμε το κεντρικό κοτσάνι και χωρίζουμε τα φύλλα του.
  • Κόβουμε τις πιπεριές σε μεγάλα ακανόνιστα κομμάτια.
  • Βάζουμε όλα τα λαχανικά στο καυτό τηγάνι χωρίς ελαιόλαδο για να καπνιστούν για 1-2 λεπτά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σκόρδο χοντροκομμένο, το θυμάρι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Αφαιρούμε ταψί και αφήνουμε στην άκρη.
  • Τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι σε πολύ χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας, τη ζάχαρη, το μέλι, την πάπρικα, τη ρίγανη, τον χυμό λάιμ και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε τον σολομό στο ταψί πάνω από τα λαχανικά με το δέρμα από την κάτω πλευρά.
  • Περιχύνουμε με το γλάσο από το τηγάνι και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.

Για τη σάλτσα

  • Καθαρίζουμε το μάνγκο και το αβοκάντο και τα κόβουμε σε κυβάκια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε τον κόλιανδρο σε κομμάτια, το τσίλι ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε τον σολομό με τα λαχανικά, τη σάλτσα, ελαιόλαδο και πιπέρι.

Γόπες κρασάτες

Υλικά : 1 κιλό γόπες, αλεύρι γ.ο.χ., για πασπάλισμα, αλάτι, πιπέρι, 4 κ. σ. ελαιόλαδο, για το τηγάνι, 4 φρέσκα κρεμμυδάκια αλλά και 2 σκ. σκόρδο

60 γρ. κρασί λευκό, 1/2 ματσάκι μαϊντανό καθώς και 100 γρ. ραπανάκια

Εκτέλεση :

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις γόπες και τις βάζουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν.
  • Σε ένα ταψί βάζουμε το αλεύρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  • Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει.
  • Περνάμε τα ψάρια από το αλεύρι και τα τινάζουμε καλά να φύγει το περιττό αλεύρι.
  • Βάζουμε στο τηγάνι τα ψάρια.
  • Προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες, τα σκόρδα ψιλοκομμένα και μαγειρεύουμε 2 λεπτά (ανάλογα το μέγεθος) από κάθε πλευρά.
  • Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και λεπτές φέτες από το ραπανάκι.
  • Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα ψάρια

Τσιπούρα στο τρελό νερό

Υλικά : 4 κ. σ. ελαιόλαδο, 2 τσιπούρες, (των 500 γρ) καθαρισμένες από λέπια και εντόσθια, 1 αστεροειδή γλυκάνισο, 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες

καθώς και 1/2 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη, 400 γρ. ντοματίνια, κόκκινα και κίτρινα, 4 κ.σ. κρασί λευκό, μαϊντανό, ψιλοκομμένο, 100 ml νερό, αλάτι μα και πιπέρι

Εκτέλεση :

Το “τρελό νερό” το έχουν πολύ οι Ναπολιτάνοι…

Στην ουσία τα υλικά ποσάρονται σε έναν ζωμό που γίνεται από νερό, κρασί, λάδι, ντομάτα και μυρωδικά.

  • Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Ρίχνουμε προσεκτικά τις τσιπούρες στο καυτό λάδι και ψήνουμε κι από τις δυο πλευρές για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Ρίχνουμε και τον αστεροειδή γλυκάνισο για να αφήσει το άρωμά του.
  • Ρίχνουμε το σκόρδο γύρω από τα ψάρια μας και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 1 λεπτό.
  • Προσθέτουμε την καυτερή πιπεριά και τα τοματίνια.
  • Σβήνουμε με κρασί και το αφήνουμε να κοχλάσει για 1 λεπτό. Ρίχνουμε 100 ml νερό και αρκετό αλατοπίπερο.
  • Κλείνουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να να μαγειρευτούν καλά τα ψάρια μας.
  • Σερβίρουμε το ψάρι με τη σάλτσα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό μας ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο.

5 συνταγές με ψάρι για την Κυριακή των Βαΐων που είναι αύριο, Κυριακή 12 Απριλίου 2020.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!