3 συνταγές για να αξιοποιήσουμε το γάλα που λήγει σύντομα

3 συνταγές για να αξιοποιήσουμε το γάλα που λήγει σύντομα

3 συνταγές για να αξιοποιήσουμε το γάλα που λήγει σύντομα.

Πόσες φορές σας έχει τύχει να έχετε γάλα που λήγει είτε γιατί αγοράσατε παραπάνω από λάθος υπολογισμούς, είτε γιατί λείψατε

και δεν το καταναλώσατε έγκαιρα ; Είναι όμως κρίμα να πάει χαμένο. Εμείς σας προτείνουμε κάποιους τρόπους για να το αξιοποιήσετε.

Πάμε να τους δούμε.

Κρέμα με σιμιγδάλι (η αγαπημένη μου)

Υλικά : 1 λίτρο γάλα, 100 γρ ζάχαρη, 50 γρ σιμιγδάλι, 1 βανίλια μα και κανέλα τριμμένη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα με το σιμιγδάλι . Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά,

ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά. Μοιράζουμε την κρέμα σε μπολ και πασπαλίζουμε με κανέλα.

Ρυζόγαλο

Κλασική κι αγαπημένη συνταγή μικρών και μεγάλων και μια εύκολη λύση όταν θέλετε ένα σπιτικό γλυκάκι στα γρήγορα.

Υλικά : 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι γλασέ ή καρολίνα, 4 φλιτζανάκια του καφέ νερό, 1 πρέζα αλάτι, 500 ml γάλα,

2 – 3 κουτ σούπας ζάχαρη, ξύσμα από ένα λεμόνι, 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ αλλά και κανέλα τριμμένη

Εκτέλεση

Ρίχνετε σε κατσαρολάκι το νερό, το ρύζι και το αλάτι. Το βάζετε στη φωτιά να σιγοβράσει μέχρι να πιει το νερό και να μαλακώσει το ρύζι.

Στη συνέχεια, διαλύετε στο γάλα το κορν φλάουρ και το ρίχνετε στο ρύζι. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύετε.

Συνεχίζετε το βράσιμο, ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει το ρυζόγαλο.

Όταν πήξει το ρυζόγαλο, το μοιράζετε σε χαμηλά ποτήρια ή μπολ και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς πριν το βάλετε ψυγείο.

Σερβίρετε πασπαλίζοντας με κανέλα.

3 συνταγές για να αξιοποιήσουμε το γάλα που λήγει σύντομα…

Σπιτικό τυρί

Νομίζεις ότι είναι δύσκολο να φτιάξεις το δικό σου τυρί στο σπίτι, ακόμα κι αν μένεις σε διαμέρισμα αστικού κέντρου;

Για κάποια είδη τυριών είναι, μπορείς όμως να κάνεις το δικό σου τυρί κρέμα πανεύκολα. Ακόμα και με γάλα που έχει λήξει!

Ακούτε τυρί και νομίζετε ότι είναι επιστήμη; Η τυροκομία είναι όντως επιστήμη και υπάρχουν τυριά που είναι όντως πολύ δύσκολο,

αν όχι αδύνατο να γίνουν στο σπίτι, ειδικά όταν κανείς ζει σε πόλη. Υπάρχουν όμως και τυριά φρέσκα που γίνονται στη στιγμή

και δεν το πιστεύεις πόσο απλό αλλά και νόστιμο είναι!

Το τυρί κρέμα που φτιάχνουμε μπορούμε να το αρωματίσουμε όπως μας αρέσει. Θες να του βάλεις σκόρδο και μαϊντανό;

Θες να του βάλεις θυμάρι και πιπέρι; Θες να το αφήσεις εντελώς ανάλατο, ώστε να το χρησιμοποιήσεις σε συνταγή για γλυκό,

όπως π.χ. σε cheesecake; Θες να του βάλεις ξύσμα λεμονιού και βασιλικό και να το προσθέσεις σε μια ωραία σαλάτα;

Ό,τι θες το κάνεις αυτό το εύκολο τυρί!

Αυτό που απολαμβάνω ιδιαιτέρως είναι ότι με αυτή τη συνταγή δεν θα ξαναπετάξετε ποτέ ληγμένο γάλα! Αν έχει χαλάσει,

τόσο το καλύτερο γιατί ίσως γίνει από μόνη της η δουλειά που κάνουμε εδώ με λεμόνι, ότι το κάνουμε δηλαδή να «κόψει» τεχνητά.

Στην ουσία, το λεμόνι (ή το ξύδι, που κάνει την ίδια δουλειά) μπαίνει στο βραστό γάλα και το κόβει στη στιγμή, δίνοντάς του την υφή

του cottage cheese. Για την ακρίβεια, μπορούμε απλά να το σουρώσουμε και να έχουμε cottage cheese, να το χτυπήσουμε στο μούλτι

και να έχουμε τυρί κρέμα, ή να το κρατήσουμε λίγο παραπάνω στο τουλουπάνι και να αποκτήσουμε ένα τυρί τύπου απλουστευμένη μυζήθρα/ανθότυρο.

Τι θα χρειαστούμε; Λίγα υλικά, που συνήθως όλοι έχουμε σπίτι, όπως γάλα, λεμόνι και αλάτι. Τα υπόλοιπα τα αφήνω στη φαντασία

και στο ντουλάπι σας, για να πειραματιστείτε με μπαχαρικά και βότανα. Αν θέλουμε να κάνουμε το τυρί μας πιο πλούσιο και κρεμώδες,

μπορούμε να αναμείξουμε μέσα κρέμα γάλακτος, κρατώντας τις ίδιες αναλογίες. Όσο περισσότερη βάλουμε, τόσο πιο κρεμώδες και πλούσιο θα βγει το τυρί.

Όσον αφορά στο αλάτι, εδώ βάζω λίγο για να το κρατήσω αρκετά ουδέτερο, όπως ένα τυρί κρέμα του εμπορίου.

Μπορούμε να το αποφύγουμε εντελώς, αν δεν το θέλουμε, ή να το ενισχύσουμε για πιο πικάντικη γεύση.

Απαραίτητο σκεύος είναι μια σίτα (ψιλό σουρωτήρι) ή ακόμα καλύτερα ένα τουλουπάνι. Το τουλουπάνι είναι σημαντικό «εργαλείο»

για όσους πραγματικά ασχολούνται με τη μαγειρική. Το χρησιμοποιώ επίσης σε διάφορες συνταγές, για να δένω βότανα που δεν θέλω

να ξεφύγουν σε σάλτσες, να κλείνω ψάρια σε σούπες για να μην φύγουν τα κόκαλα κ.ά. Τουλουπάνια βρίσκουμε εύκολα στο κέντρο

της Αθήνας σε διάφορα παλιά υφασματάδικα (που λατρεύω και αξίζουν έτσι κι αλλιώς επίσκεψη), τριγύρω από την Αιόλου.

Υλικά : 1 λίτρο γάλα αγελαδινό, πλήρες, 4 κ. σ. χυμός λεμόνι, σουρωμένος, ¾ κ. γ. αλάτι ή όσο θέλουμε

μα και 1 κ. γ. θυμάρι (προαιρετικά ή άλλο βότανο και μπαχαρικό της επιλογής μας)

Εκτέλεση

Αδειάζουμε όλο το γάλα σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο, για να μην καεί από κάτω και μυρίσει το τυρί. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.

Μόλις έρθει σε βράση, προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι και αμέσως αποσύρουμε από τη φωτιά.

Τώρα είναι που θα δείτε το γάλα να κόβει και να γίνεται σαν cottage cheese μέσα σε ένα κιτρινωπό υγρό. Το αφήνουμε να σταθεί 3-4 λεπτά.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σούρωμα. Στερεώνουμε ένα σουρωτήρι πάνω σε ένα μπολ και μέσα στο σουρωτήρι τοποθετούμε ένα καθαρό τουλουπάνι.

Σουρώνουμε το τυρί, το αφήνουμε άλλα 2 λεπτά να σταθεί και το τυλίγουμε στο τουλουπάνι να στραγγίσει κι άλλο.

Όσο πιο πολύ στραγγίσει τόσο πιο πηχτό θα βγει, οπότε φυλάμε και το υγρό σε περίπτωση που αποφασίσουμε ότι χρειαζόμαστε λίγο από αυτό κατά το χτύπημα του τυριού στο μούλτι, ώστε να αποκτήσει την υφή που θέλουμε.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο στο μούλτι με το αλάτι και το χτυπάμε σε κρέμα. Δεν απαιτεί πολύ χτύπημα, γίνεται αμέσως και εύκολα.

Αν θέλουμε, ανακατεύουμε μέσα το θυμάρι. Αποθηκεύουμε σε γυάλινο σκεύος που κλείνει, στο ψυγείο.

3 συνταγές για να αξιοποιήσουμε το γάλα που λήγει σύντομα.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!