Συνταγή : Σιρόπι ενίσχυσης ανοσοποιητικού για παιδιά και μεγάλους

Συνταγή : Σιρόπι ενίσχυσης ανοσοποιητικού για παιδιά και μεγάλους

Συνταγή για σιρόπι ενίσχυσης ανοσοποιητικού για παιδιά και μεγάλους.

Ένα εύκολο σιρόπι για να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ειδικά αυτή την εποχή που οι ιώσεις, η γρίπη  και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι σε έξαρση.

Σημείωση: Καλό είναι  στην διατροφή μας αλλά και σε αυτή των παιδιών μας να βάλουμε ήλιο (ναι το ξέρω πως δεν τρώγεται αλλά είναι απαραίτητος), πρόβειο γιαούρτι και περισσότερα λαχανικά και να βγάλουμε το πολύ αλάτι και την ζάχαρη.

Τι θα χρειαστούμε για το σιρόπι μας:

Εσπεριδοειδή (1 πορτοκάλι, 1 μανταρίνι, 1 λεμόνι εννοείται ακέρωτα), 100 γρ. από αποξηραμένα φρούτα (σύκα, βερίκοκα, σταφίδες, δαμάσκηνα κλπ), 100 γρ. από μούρα (μύρτιλλα, γκότζι μπέρι, ιπποφαές, ακάι μπέρι, βατόμουρα, γκράνμπερι, σμέουρα, φραγκοστάφυλα, αν μαζέψατε κράνα βάλτε και από αυτά) , 50 γρ. κυνόροδα, 50 γρ. εχνινάκεια (αν βρείτε και τα δύο είδη καλά θα είναι), μέλι όσο χρειαστεί.

Που θα τα βρείτε ;  Υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ, στις λαϊκές αγορές και φυσικά σε καταστήματα με βότανα και μπαχαρικά.

Πως θα το φτιάξετε

Κόψτε σε μικρότερα κομμάτια ότι χρειάζεται κόψιμο π.χ. εσπεριδοειδή, ξερά φρούτα κλπ. Ζυγίστε και βάλτε όλα τα υλικά σας σε μια κατσαρόλα. Γεμίστε την κατσαρόλα με την τριπλάσια ποσότητα νερού και βράστε το μείγμα για 25 – 30 λεπτά. Προς το τέλος της βράσης προσθέστε την εχινάκεια. Σουρώστε και στύψτε όσο πιο δυνατά μπορείτε.

Μετρήστε το υγρό που έχετε. Βάλτε το σε μια κατσαρόλα και προσθέστε άλλη τόση ποσότητα μελιού. Αφήστε το να πάρει μια – δυο βράσεις για να λιώσει το μέλι και είναι έτοιμο.

Για το σιρόπι των μεγάλων θα χρειαστεί να προσθέσετε στα παραπάνω υλικά 1 ξύλο κανέλας και μια μικρή ρίζα τζίνσενγκ. Θα το φτιάξετε όπως περιγράφω παραπάνω.

Αποθηκεύστε το όσο είναι ζεστό σε μπουκάλια και μόλις κρυώσει βάλτε το στο ψυγείο.

Δίνετε στα παιδιά 1 κουταλάκι του γλυκού κάθε μέρα (ιδανικά το πρωί πριν ξεκινήσουν την μέρα τους) και 1 κουταλιά της σούπας στους μεγάλους.

Αυτή είναι η συνταγή για το σιρόπι ενίσχυσης του ανοσοποιητικού για παιδιά και μεγάλους.

Κείμενο – συνταγή Ειρήνη Παληού, Βοτανοθεραπεύτρια – Φωτογραφία Τρύφωνας Γώγος από το φιλικό μας site www.botanologika.gr (με την άδεια αναδημοσίευσης).

 

 

 

 

 

Τελευταία Νέα

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!
Exit mobile version